Categorieën
Blog

Hoe kan ik mij kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio?

Corona heeft flink wat impact gehad op het kwalificatie-systeem voor de Olympische Spelen in Tokio. Dus tijd voor een update. Hoe kan ik mij kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio 2021? 

Twee wegen voor kwalificatie
Er zijn twee mogelijkheden. De ‘gemakkelijkste’ manier is om 2,33m te springen. Als ik dat doe hoef ik me nergens meer zorgen over te maken en kwalificeer ik me in één klap voor Tokio. Oké, misschien niet echt de gemakkelijkste manier, maar wel het meest rechttoe rechtaan! Mocht me dat niet lukken, dan kan ik me ook nog via de wereldranglijst kwalificeren.

Er mogen 32 atleten mee doen aan de Spelen. Op 29 juni 2021 sluit de kwalificatieperiode. Op dat moment wordt eerst gekeken wie de limiet hebben gehaald. Op dit moment zijn dit negen hoogspringers. Het resterende aantal plekken (23 dus op dit moment) wordt vergeven op basis van de wereldranglijst.  

De wereldranglijst
De wereldranglijst wordt opgemaakt aan de hand van vijf wedstrijden gesprongen in de kwalificatie-periode. Deze periode loopt van 30 juni 2019 t/m 29 juni 2021, waarbij uitslagen uit de periode van 6 april 2020 t/m 30 november 2020 niet meetellen vanwege Corona. Het kan voorkomen dat een atleet die wel de limiet gehaald heeft van 2,33m, niet in de wereldranglijst staat, bijvoorbeeld omdat hij geen vijf wedstrijden in de kwalificatieperiode gesprongen heeft. Plek 32 op de wereldranglijst geeft dus niet altijd de garantie voor kwalificatie.

Gelukkig houdt de World Athletics dit allemaal bij op een handige website. Hier wordt bijgehouden wie de limiet al gesprongen heeft, wie op welke positie op de wereldranglijst staat en wie zich zou kwalificeren als vandaag de limietperiode zou sluiten. Op deze lijst sta ik op dit moment op plek 32! Dit betekent dat als vandaag de limietperiode zou sluiten, ik me zou kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio!

Hoe kom ik nog hoger?
Om te stijgen op de lijst moet ik in de wedstrijden die ik nog ga springen meer punten halen dan in de vijf wedstrijden die nu meegeteld worden voor de lijst (zie afbeelding hieronder).

Je krijgt punten voor de hoogte die je springt, maar ook voor de plek waar je eindigt. De punten voor de gesprongen hoogte zijn altijd hetzelfde. Dus 2,30m is altijd 1179 punten waard, 2,20m altijd 1090 punten en 2,40m altijd 1269. De scherpe lezer ziet dat een centimeter hoger springen dus ongeveer 9 punten oplevert. 

Grote wedstrijden springen
Om te bepalen hoeveel punten je daar bovenop krijgt, zijn de wedstrijden in 10 categorieën opgedeeld. Voor winst in de laagste categorie F krijg je 15 punten. Voor winst in de hoogste categorie, waarin alleen de Olympische Spelen en het WK vallen, krijg je 350 punten. Een Diamond League winnen levert 200 punten op en het NK 100. Het winnen van de grootste Nederlandse Wedstrijd de FBK Games levert 140 punten op, maar op de meeste Nederlandse wedstrijden zullen niet meer dan 60 punten te verdienen zijn. Ook voor lagere posities in wedstrijden krijg je punten.

Even concreet, een voorbeeld.
Een rekenvoorbeeldje om aan te geven hoe belangrijk grote wedstrijden springen is: Mijn hoogste sprong tot nu toe, 2,28m, levert op zichzelf 1161 punten op. Daar komen dus nog punten voor de positie in de wedstrijd bij op. Dat betekent dat Nederlands Kampioen worden met 2,28m mij 1161 + 100 = 1261 punten op zou leveren. Elke cm bovenop mijn 2,28m levert me ongeveer 9 punten op. Voor de 1261 punten van het NK winnen met 2,28m zou ik op de Klaverblad International High Jump meeting in Zoetermeer (een wedstrijd uit de laagste categorie) 2,37m moeten springen. 2,37m! 

Het moge duidelijk zijn. Grote wedstrijden waar veel punten te verdienen zijn springen is belangrijk dit jaar! 

Wil je op de Hoogte blijven van hoe het mij vergaat op weg naar Tokio? Schrijf je dan nu in voor mijn nieuwsbrief!

Blijf ‘op de Hoogte’!

[revue_subscribe]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *