Categorieën
op de Hoogte

Van hier tot Tokio #4 – Risico’s nemen

De eindstreep is in zicht.

Niet alleen de eindstreep van de Coronacrisis, maar ook die van de Road to Tokio. Er is nog veel onzeker, en beide eindstrepen staan met potlood geschreven, maar het lijkt er op dat we op het laatste rechte stuk voor de finish zijn, the home straight. Als we de voorzitter van het IOC Thomas Bach mogen geloven, worden de Olympische Spelen zelfs het feest waarin we de overwinning op Corona vieren. Wel een feest waar je voor tien uur thuis moet zijn omdat er nog een avondklok geldt dan. 

Komen de Spelen te vroeg?

De vaccinatiecampagne die op stoom komt, een samenleving die langzaam weer een beetje open gaat, maar virusvarianten die een stok tussen de spaken van een op gang komende wereld probeert te steken zorgen met een Olympisch Seizoen voor de deur voor een bijzondere situatie. 

Je zou kunnen zeggen dat de Olympische Spelen te vroeg komen. Met de stad Tokio sinds deze week weer in een lockdown vanwege oplopende besmettingsaantallen. Maar de Spelen gaan door en dus moet er voorbereid worden. Vorig jaar schreef ik op mijn website over het uitblijven van een beslissing om de spelen uit te stellen, waarin ik aangaf dat de volksgezondheid en de gezondheid van de atleten op het spel gezet wordt door bestuurders van het IOC. 

In de afgelopen weken is gebleken dat dit daadwerkelijk een risico is. Het EK Indoor in Torún bleek een kleine Coronabrandhaard, met in totaal 58 positieve gevallen verdeeld over de afgevaardigde teams. Ook op trainingsstage gaan blijkt niet zonder risico, zo braken zowel de Nederlandse Judoploeg, als de Nederlandse atletiekploeg hun trainingsstages vroegtijdig af vanwege positieve gevallen binnen de ploeg. 

Risico’s afwegen, en nemen

Zoals iedereen al meer dan een jaar lang constant risico’s afweegt, waarbij sommigen zich volledig sociaal isoleren, en anderen meer de grenzen van de mogelijkheden opzoeken is de voorbereiding op Tokio ook één grote risicoafweging. 

Wel of geen trainingsstage. Wel of geen buitenlandse wedstrijden. Wel of geen sociale contacten. Hoe dichterbij de Spelen komen, hoe groter de impact van Corona kan zijn. Toen ik na Torún zag dat er atleten, waaronder een aantal hoogspringers, besmet waren geraakt was ik even iets minder teleurgesteld dat ik me niet had weten te kwalificeren. Ik dacht echter ook gelijk, het enige wat vervelender is dan Corona krijgen in Torún, is Corona krijgen na Torún. Stel ik krijg Corona midden in de twee maanden dat ik mij voor Tokio moet kwalificeren. Dan kan ik het wel schudden. 

Dit zou een reden kunnen zijn om mij thuis op te sluiten en alleen nog maar naar buiten te komen voor de trainingen. Grofweg genomen klopt die situatie wel. Behalve dan dat ik net terug ben van twee weken trainingsstage in Turkije. Niet in Belek, waar het Nederlandse team zat, maar in Antalya. 

Op trainingsstage naar Turkije

Daar waar ik de meeste risico’s zoveel mogelijk probeer te vermijden, leek een trainingsstage naar Turkije het risico waard. Bijna alles wat je nodig hebt om hoog te springen heb ik in Zoetermeer. Het enige wat ontbreekt is 20+ graden en zon. In aanloop naar een wedstrijdseizoen moet je toegroeien naar 100% intensiteit. In het koude Nederland (toen we vertrokken sneeuwde het hier nog) lukt dit niet. Daar heb je warmte en zon voor nodig. 

Op naar Turkije dus, waar gedurende ons verblijf de besmettingsaantallen zo snel opliepen, dat er inmiddels een landelijke lockdown is afgekondigd. We hebben door zo voorzichtig mogelijk te zijn geprobeerd, met mondkapjes, sneltests en een ‘bubbel’ het risico zo klein mogelijk te houden dat we besmet raken. Doel was om ‘wedstrijdklaar’ (dus ook gezond) terug naar huis te keren. 

Na twee weken zes verdiepingen met de trap op en neer lopen (de lift was krap en andere atleten namen het met de mondkapjes niet zo nauw), buiten ontbijten, lunchen en dineren (ook als het koud was), en veel tijd doorbrengen op de hotelkamer was de PCR test aan het einde van de stage negatief, dus mochten we naar huis.

Ook de sneltests die ik terug in Nederland elke ochtend doe voordat ik mijn thuisquarantaine onderbreek om te gaan trainen, zijn tot nu toe allemaal negatief. Na vandaag een PCR test en een hopelijk snel een negatieve uitslag, mag ik uit quarantaine en lijkt het erop dat ik de trainingsstage gezond ben doorgekomen. 

Hoewel het geen trainingsstage was waarin alles volledig volgens plan verliep, op de tweede dag liep ik een lichte blessure op (waarover later meer), hebben we het belangrijkste doel gehaald. Ik voel me klaar voor wedstrijden in het tot nu toe belangrijkste seizoen uit mijn carrière.

Het belangrijkste seizoen uit mijn carrière

Een seizoen wat naast belangrijk, vooral ook bijzonder zal zijn. Een seizoen waarin ik risico’s zal moeten nemen, bijvoorbeeld door in het vliegtuig te stappen naar buitenlandse wedstrijden om me te kunnen kwalificeren voor Tokio. Maar ook een seizoen waarin ik als één van de eersten van mijn leeftijdsgroep een vaccin zal krijgen, als potentieel Olympisch deelnemer. 

Vooralsnog moet ik me nog even koest houden en is mijn grootste bescherming tegen Corona het beperken van mijn sociale contacten en neem ik alleen de risico’s die het in mijn afweging waard zijn. Zo zal ik op 8 mei in Lisse mijn wedstrijdseizoen beginnen. 

Daarmee kom ik op wat voelt als het laatste rechte stuk voor de finish, the home straight. De kaarten liggen op tafel, het harde werken is voor het grootste gedeelte gedaan. Het is nu tijd voor de eindsprint richting Tokio. En wanneer ik me kwalificeer zal dit voor mij vast ook een beetje voelen, als een overwinning op Corona. 

2 reacties op “Van hier tot Tokio #4 – Risico’s nemen”

Nadine sprong in Lisse het NR voor de eerste keer. Ik wil geen druk op je leggen maar je seizoen openen met een NR in Lisse zou heel veel moois opleveren. Helaas zonder publiek en deze fan maar ik zal op afstand voor je juichen.

Haha, klopt! Het NR gaat zeker op de korrel genomen worden dit seizoen. Of dat in Lisse al lukt gaan we zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *