Categorieën
Wedstrijd

Voorbeschouwing EK landenteams: “Deze wedstrijd op zichzelf zien”

Zaterdagmiddag springt Douwe in een aangepaste competitie op het EK voor landenteams in het Roemeense Cluj-Napoca. Hier zal hij namens Team NL uitkomen in een wedstrijd die om punten draait.

De twaalf springers die deelnemen verdienen minimaal één punt en maximaal twaalf punten voor hun land, waarbij je per klassering hoger een punt extra verdient. Zo krijgt de nummer twaalf van de wedstrijd één punt en verdient de winnaar twaalf punten.

De twaalf springers komen dan ook uit twaalf verschillende Europese landen en dit zorgt voor een interessant deelnemersveld. Zo staat de Belgische concurrent Thomas Carmoy ook aan de start in Roemenië. Daarnaast springt de Zweed Fabian Delryd mee, die dit seizoen al 2,30 meter sprong. De Wit-Rus Andrei Churyla ging zelfs al over 2,31 meter in juni.

Op het EK zullen de regels voor de hoogspringwedstrijd anders zijn dan hoe we ze gewend zijn. De springers mogen namelijk tijdens de gehele wedstrijd maximaal drie foutsprongen achter hun naam krijgen. Wanneer zij in totaal voor de vierde keer de lat laten vallen liggen zij direct uit de wedstrijd. Hiermee wordt het rekenen geblazen tijdens het volgen van de competitie.

Genieten

Voor Douwe wordt het, net als voor de andere springers, dus een kwestie van opletten. “Als je een aantal foutjes maakt aan het begin van de wedstrijd, dan kan het zijn dat je bij je eerste foutpoging op 2,20 meter uit ligt. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Ik moet gewoon zo weinig mogelijk fouten maken.”

Dat zal moeten gebeuren door de druk op zichzelf juist wat te verlichten, weet Douwe. “Het gaat de uitdaging worden om deze wedstrijd op zich te zien en het meeste uit deze wedstrijd halen. Dus ervan genieten dat het een teamwedstrijd is, dat is leuk. Genieten van het feit dat het een goed veld is en proberen zo hoog mogelijk te eindigen. Dan gaan we het wel zien.”

De instelling komt voort uit de reflectie na de wedstrijden in Hengelo en Essen, waar Douwe met een teleurgesteld gevoel uit kwam. “Wat dat wel een beetje duidelijk gemaakt heeft is dat de manier waarop ik met die limiet bezig was, en waarmee ik dacht dat het succes op zou leveren, niet zo succesvol was. Het zorgde er echt voor dat ik te verkrampt ging springen. Ik was eigenlijk veel te veel met de limiet al bezig.”

In Cluj-Napoca is het sleutelwoord dus genieten. Op zaterdagmiddag 17:10 Nederlandse tijd begint de wedstrijd met de twaalf springers. Het EK is live te volgen via deze livestream. Na afloop zal er een verslag te vinden zijn op deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *