Categorieën
Wedstrijd

Voorbeschouwing Olympisch Seizoen: ”Als dat lukt kan ik me kwalificeren”

Over precies tachtig dagen beginnen de Olympische Spelen in Tokyo. Ruim elf weken voor aanvang van het belangrijkste toernooi begint Douwe aan zijn outdoor seizoen in Lisse. Aanstaande zaterdag zal hij hier voor het eerst in het seizoen in de open lucht springen. Een goede reden om vooruit te blikken op deze belangrijke zomer.

De weg naar Tokyo begint dus in Zuid-Holland. Hier begint hij aan een outdoor seizoen dat moet leiden tot Olympische kwalificatie. Een doel waarvoor hij veel aan de kant heeft gezet. Na jarenlang getraind te hebben in Leverkusen met de Duitse trainer Hans Jörg Thomaskamp en ploeggenoot (en Europees kampioen) Mateusz Przybylko keerde hij deze winter terug naar Zoetermeer.

Dat werkt tot nu toe goed voor Douwe. “De samenwerking met Marlies (Larsen, trainster, red.) loopt steeds beter heb ik gemerkt. Ik begin steeds beter te begrijpen wat voor mij belangrijk is om hoog te springen. Ik heb weleens de neiging om soms geforceerd op zoek te gaan naar een detail terwijl ik nu met Marlies juist focus op wat voor mij werkt. Wat doe ik van nature en hoe kunnen we daar zoveel mogelijk van profiteren”, reageert Douwe zelf op zijn voorbereiding in Nederland en het trainingskamp dat hij belegde in Antalya.

Stijgende lijn

Het doel is om nu tijdens de wedstrijden de sprong meer als geheel te bekijken. In het indoorseizoen voelde Douwe de vooruitgang al, maar kwam het er nog niet uit in resultaten. Hij liep het EK indoor dan ook mis.

Volgens Douwe had dit met een paar extra weken tijd anders kunnen lopen. “Met de overstap naar Zoetermeer en de blessure die ik overhield aan het vorig seizoen kwam het kwalificatiemoment voor het EK indoor net iets te vroeg. Maar de stijgende lijn heb ik na het indoorseizoen heb doorgezet. Ik denk dat het er een paar weken later wel had ingezeten.” In het outdoorseizoen zal in die stijgende lijn plaatsing voor de Olympische Spelen het belangrijkste doel zijn.

Lastig, maar wel leuk

“Ik hoop dat ik dat vrije springen en natuurlijke springen dit seizoen kan laten zien. Als dat lukt kan ik hoogtes springen waarmee ik me kan kwalificeren”, kijkt Douwe vooruit op de kansen van Olympische kwalificatie.

Hij hoopt dat zijn sprongen ook constanter worden met de nieuwe benadering die hij in Zoetermeer heeft ingezet. “Het is nu wat robuuster, dus je kan onder meer verschillende omstandigheden hoog springen. Daarmee is het waarschijnlijk ook constanter.”

Of het gewenste effect bereikt gaat worden zullen de komende weken uitwijzen. “Het is best lastig, maar ook wel heel leuk”, lacht Douwe, vooruit kijkend op het nieuwe seizoen.

De route naar Tokyo begint zaterdag dus in Lisse. Hieronder is een overzicht van het voorlopige seizoen van Douwe. De vrije periode midden juni zal pas later worden ingevuld, wanneer meer duidelijk is over het seizoen.

Lisse8 mei
Leverkusen16 mei
Rehlingen23 mei
FBK Games6 juni
Nederlands kampioenschap26/27 juni*
*= datum staat nog niet vast
** = door de onzekerheid van de coronapandemie staat het programma nog niet vast. Wijzigingen zullen worden bijgehouden.
Olympische kwalificatie: Hoe zat dat nou ook alweer?

Om het simpel te zeggen mogen er 32 hoogspringers naar de Olympische spelen. Een springer plaatst zich voor de spelen wanneer hij over de limiet van 2,33 meter springt. Op dit moment zijn er 12 springers die dit gehaald hebben. Als er minder dan 32 springers zijn die de limiet halen, wordt het veld opgevuld op basis van de wereldranglijst.

In de meeste gevallen is een plek in de top 32 van de wereldranglijst dus genoeg voor kwalificatie. Echter, het kan voorkomen dat een atleet die wel de limiet heeft gehaald, niet hoog op de wereldranglijst staat, dan voldoet de 32e plek niet meer, maar is een (iets) hogere klassering nodig.

Op deze lijst staat Douwe nu 35e. De ranglijst is gebaseerd op de beste vijf wedstrijden die een atleet springt. Hierbij telt niet alleen de hoogte van de sprong mee, maar ook de grootte van de wedstrijd en de eindklassering in de wedstrijd. Alles bij elkaar zorgt dit voor een gewogen gemiddelde waarmee de wereldranglijst wordt samengesteld.

Wil je hier nog meer over lezen? Klik dan hier voor een eerder artikel van Douwe.

Ten slotte willen we dit artikel gebruiken om aan te kondigen dat we het Olympische seizoen van Douwe op de voet zullen volgen. Iedere wedstrijd wordt aangekondigd met een korte voorbeschouwing met de verwachtingen van Douwe zelf. Na afloop van iedere wedstrijd komt er een wedstrijdverslag met reacties. Daarnaast is Douwe te volgen op Instagram en Twitter. Zo blijf je op de hoogte van dit Olympische seizoen

Wil je niks missen van Douwe’s Olympisch seizoen? Schrijf je dan hier in voor Douwe’s nieuwsbrief en blijf ‘op de Hoogte’!

[revue_subscribe]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *